Something about me

Uttarakhand GK question and Answer PDF Download

Important Uttarakhand GK ( PDF ) Questions in hindi and current affairs .Uttarakhand  previous year Question paper. Uttarakhand General knowledge Quiz.  which are asked in various uttarakhand Exam like  UKSSSC , UKPSC , Group C Exam. 

Dear readers  In this post Important uttrakhand GK Questions which are asked in previous exam. Uttarakhand gk, 

Question No: 1. In which District China peak is located ?
(A) Chamoli,
(B) Almora,
(C) Uttar Kashi,
(D) Nainital

Ans:- (D)

Question No: 2.  ‘Valley of flowers National park is located  ?
(A) Nainital,
(B) Chamoli,
(C) Uttar Kashi,
(D) Pauri
Ans:- (B)

Question No: 3. Which of the following temples is situated at KedarNath?
(A) Vishnu,
(B) Shiva,
(C) Brahma,
(D) Kali
Ans:- (B)

Question No: 4. Which of the  pilgrimage centres is a place of re-establishment of Hindu religion by Shankracharya?
(A) Haridwar,
(B) Badri Nath,
(C) Kader Nath,
(D) Rishikesh
Ans:- (B)

Question No: 5. Project tiger was started in?
(A) 1973,
(B) 1977,
(C) 1985,
(D) 1979
Ans:- (A)

Question No: 6. What is the new name of  Hailey National park ?
(A) Rajaji National park,
(B) Govind National Park,
(C) Nanda Devi,
(D) Corbett
Ans:- (D)



Question No: 7. Dhikala is Entry gate of Which National Park?
(A) Rajaji,
(B) Corbett,
(C) Valley of Flowers,
(D) Govind
Ans:- (B)

Question No: 8. Askot Wildlife sanctuary is in?
(A) Almora,
(B) Uttarkashi,
(C) Pithoragarh,
(D) Chamoli
Ans:- (C)



Question No: 9. Rajaji National Park is in?
(A) Dehradun,
(B) Almora,
(C) Mussoorie,
(D) Pothoragarh
Ans:- (A)

Question No: 10. Nanda Devi national park is in?
(A) Chamoli,
(B) Uttarkashi,
(C) Rudraprayag,
(D) Tehri
Ans:- (A)

Question No: 11. UNESCO world heritage National parks is/are?
(A) Valley of Flower,
(B) Nanda Devi,
(C) A & B Both,
(D) none
Ans:- (C)

Question No: 12. How many universities are there in Uttarakhand?
(A) 7,
(B) 8,
(C) 9,
(D) 11
Ans:- (D)

Question No: 13. Which of the following passes is in Uttarakhand?
(A) Mana,
(B) Darma,
(C) Kungri-Bigri,
(D) Lipulekh
Ans:- (A)

Question No: 14. What is the main cause of the formation of Uttarakhand?
(A) Land and identity of hilly people,
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration,
(C) Protection of hill peoples culture,
(D) Political awarness of hilly people
Ans:- (B)

Question No: 15. Where is the Jawahar Lal Nehru Mountaineering Institute ‘?
(A) Dehradun,
(B) Uttar Kashi,
(C) Uttarkashi,
(D) Bageshwar
Ans:- (C)

Question No: 16. Govind national park is in?
(A) Chamoli,
(B) Almora,
(C) Uttarkashi,
(D) Nainital
Ans:- (C)

Question No: 17. Sona River wild life sanctuary is in?
(A) Pauri,
(B) Chamoli,
(C) Uttarkashi,
(D) Dehradun
Ans:- (A)

Question No: 18. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha?
(A) 1st August, 2000,
(B) 5th August, 2000,
(C) 28th August, 2000,
(D) 30th August, 2000
Ans:- (A)

Question No: 19. Main source of income of Uttarakhand is?
(A) Energy,
(B) Forest resources and tourism,
(C) Industry,
(D) Agriculture
Ans:- (B)

Question No: 20. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
(A) Dehradun,
(B) Mussoorie,
(C) Nainital,
(D) Almora
Ans:- (B)

Question No: 21. How many types of forests are found in Uttarakhand?
(A) Four,
(B) Two,
(C) Three,
(D) Five
Ans:- (A)

Question No: 22. Binsar Wildlife sanctuary is situated in?
(A) Almora,
(B) Pithoragarh,
(C) Chamoli,
(D) Rudraprayag
Ans:- (A)

Question No: 23. People of which tribes lives in Rajaji National Park?
(A) Gujjar,
(B) Bheel,
(C) Tharu,
(D) none
Ans:- (A)

Question No: 24. At present what is the area of Uttarakhand?
(A) 53.483 km2,
(B) 55,420 km2,
(C) 50,343 km2,
(D) 52,530 km2
Ans:- (A)

Question No: 25. Hemkund Lake is Surrounded by?
(A) 5 Mountains,
(B) 6 Mountains,
(C) 7 Mountains,
(D) 8 Mountains
Ans:- (C)

Question No: 26. Tiger Project is related to?
(A) Dudhwa National Park,
(B) Nanda Devi National Park,
(C) Corbett National Park,
(D) Rajaji National Park
Ans:- (C)

Question No: 27. Corbett National Park is situated in which district of Uttarakhand?
(A) Chamoli,
(B) Nainital,
(C) Rishikesh,
(D) Garhwal
Ans:- (B)

Question No: 28. Where is the Sat-tal lake situated at Uttarakhand ?
(A) Nainital,
(B) Chamoli,
(C) Almora,
(D) Pauri
Ans:- (A)

Question No: 29. Chandi Prasad the dignity of Uttarakhand, was awarded the international prize, what is that prize?
(A) Nobel prize,
(B) Oskar prize,
(C) Ramon Magsaysay Prize,
(D) None of these.
Ans:- (C)

Question No: 30. Which is the small Kashmir of Uttarakhand?
(A) Mussoorie,
(B) Nainital,
(C) Almora,
(D) Pithoragarh
Ans:- (D)

Uttarakhand GK question and Answer PDF Download Uttarakhand GK question and Answer  PDF Download Reviewed by uksssc on 05:19:00 Rating: 5

No comments:




Powered by Blogger.