Indian Geography GK General knowledge questions and answers

Dear reader We are providing Indian Geography : General knowledge questions and answers.Which is important for SSC CGL , RAILWAY and GROUP C EXAM. Here you Can Find INDIAN GEOGRAPHY GK QUESTION AND ANSWER 




Indian Geography : General knowledge questions and answers


Q 1. India is the ____________ largest country in the world


a. Fifth

b. Sixth

c. Seventh

d. Eighth

ANSWER: c. Seventh


Q 2. Bay of Bengal includes which of the following Island?


a. Andaman and Nicobar Island

b. Lakshadweep

c. Minocy

d. Amindive Island

ANSWER: a. Andaman and Nicobar Island


Q 3. Tropic of Cancer passes through ______________


a. Gujarat, Rajasthan and Andhra Pradesh

b. Rajasthan, MP and Odisha

c. Rajasthan, Andhra Pradesh and Odisha

d. Gujarat, Rajasthan and MP

ANSWER: d. Gujarat, Rajasthan and MP
 


Q 4. Which of the Indian States are bordering with Bangladesh?


a. West Bengal, Arunachal Pradesh, Tripura and Assam

b. West Bengal, Mizoram, Meghalaya, Tripura and Assam

c. Nagaland, Meghalaya, West Bengal and Manipur

d. Mizoram, Arunachal Pradesh, Tripura and Assam


ANSWER:
b. West Bengal, Mizoram, Meghalaya, Tripura and Assam


Q 5. Geographically, which is the oldest part of India?


a. The Deccan Plateau

b. The Coastal Plains

c. The Peninsular Plateau

d. The North Indian Plains


ANSWER: a. The Deccan Plateau


Q 6. Eastern Plateau lies to _____________


a. The south of northern plain

b. The west of Malwa

c. The north – east of Malwa

d. None of the above


ANSWER: c. The north – east of Malwa



Q 7. Soil which is formed by deposition of sediments by rivers in the interior parts of India and by the sea waves in the coastal areas of the country. Which soil is it?


a. Black Soil

b. Red Soil

c. Alluvial Soil

d. Laterite Soil


ANSWER: c. Alluvial Soil


Q 8. Which soil is considered the best agricultural soil?


a. Peaty Soil

b. Arid Soil

c. Forest Soil

d. Alluvial Soil


ANSWER: d. Alluvial Soil


 

Q 9. Peat Soil is formed ____________________________


a. Under humid conditions as a result of the accumulation of large amounts of organic matter

b. Under arid and semi arid conditions in the north-western parts of the country

c. By the deposition of organic matter derived from forests

d. By the weathering of ancient metamorphic and crystalline rocks


ANSWER:
a. Under humid conditions as a result of the accumulation of large amounts of organic matter


Q 10. Black soil is found in ________________


a. Karnataka

b. Malabar areas

c. Deccan Plateau

d. Kerala


ANSWER:
c. Deccan Plateau


Q 11.
Which river is the largest and the most important tributary of Ganga?


a. Yamuna

b. Gomti

c. Ghagra

d. Betwa

ANSWER:
a. Yamuna



Q 12. Where does Brahmapurta river ends into _____________


a. Yamuna

b. Bay of Bengal

c. Ganga

d. Arabian Sea

ANSWER:
b. Bay of Bengal


Q 13.
Which is the origin of Krishna River?


a. Western Ghats

b. Aravallis

c. Himalayas

d. Yamunotri


ANSWER:
a. Western Ghats


Q 14. Which two rivers form world’s largest delta?


a. Ganges and Indus

b. Brahmapurta and Indus

c. Ganges and Brahmaputra

d. Brahmapurta and Satluj

ANSWER:
c. Ganges and Brahmaputra



Q 15. Which is not a tributary of Indus?


a. Kosi

b. Sutlej

c. Jhelum

d. Ravi

ANSWER: a. Kosi


Q 16. Which river is known as ‘River of Lahore’?


a. Ravi

b. Betwa

c. Kosi

d. Satluj


ANSWER:
a. Ravi



Q 17. _______________ river is called as ‘Sorrow of Bengal and Jharkhand’


a. Cauvery

b. Krishna

c. Damodar

d. Godavari

 

ANSWER: c. Damodar


Q 18. Which State has the largest fresh water lake?


a. Rajasthan

b. Odisha

c. J&K

d. Andhra Pradesh

ANSWER: d. Andhra Pradesh (Kolleru Lake)




Q 19.
Which country ranks at 3rd place in the world for providing hardwood?


a. Brazil

b. Indonesia

c. India

d. Malaysia

ANSWER: c. India

Q 20. Which state has the least area under forest?


a. Rajasthan

b. Haryana

c. Madhya Pradesh

d. Himachal Pradesh

ANSWER:
b. Haryana


Q 21.
In which year Animal Welfare Board of India was established?


a. 1952

b. 1962

c. 1972

d. 1982
 

ANSWER: b. 1962



Q 22.
Which of the following is India’s first coal mine?


a. Raniganj in West Bengal

b. Bokaro in Bihar

c. Neyveli in Tamil Nadu

d. None of the above


ANSWER: a. Raniganj in West Bengal



Q 23. Which is the richest mineral belt of India?


a. Aravali

b. Copper belt of Bihar

c. Sonapahar

d. Chottanagpur plateau


ANSWER:
d. Chottanagpur plateau



Q 24. Which state is known as the ‘Granary of India’?


a. Sikkim

b. Tamil Nadu

c. Punjab

d. Haryana



ANSWER: c. Punjab


Q 25. Zayad crops are sown in which months?


a. April, May and June

b. May, June and July

c. June, July and August

d. March, April and May


ANSWER:
  a. April, May and June


Q 26. India occupies first position in the production of _______________


a. Brinjal

b. Tomato

c. Cauliflower

d. Cabbage


ANSWER: c. Cauliflower



Q 27.
Silver revolution is related to which of the following?


a. Egg and Poultry

b. Milk Production

c. Cotton

d. Jute


ANSWER:
a. Egg and Poultry



Q 28.
Round Revolution is related to _____________


a. Tomato

b. Onion

c. Potato

d. None of the above


ANSWER:
c. Potato



Q 29. Central Institute of Horticulture is situated in _____________


a. Nagaland

b. Mizoram

c. Mirzapur

d. Karnataka



ANSWER:
a. Nagaland


Q 30. Who is known as the father of Green Revolution?


a. Dr. M.S. Swaminathan

b. Prof. Verghese Kuerin

c. Norman Borlaug

d. None of the above


ANSWER:
c. Norman Borlaug



Indian Geography GK General knowledge questions and answers Indian Geography GK General knowledge questions and answers Reviewed by uksssc on 04:53:00 Rating: 5

No comments:




Powered by Blogger.