Uttarakhand Important GK question

 Uttarakhand Important  GK


1. The principal pioneer of the nation who possessed the obligation of neediness and backwardness of Uttarakhand was—
(A) Atal Behari Bajpai 
(B) Lal Krishan Adwani
(C) Mrs. Indra Gandhi 
(D) Pt. Jawahar Lal Nehru
(Ans : C)

2. What is the primary driver of the development of Uttarakhand ?
(A) Land and personality of bumpy individuals
 (B) Backwardness, neediness, disservice and movement
(C) Protection of slope people groups society
 (D) Political awarness of bumpy individuals
(Ans : B)

3. Among the High Courts of the nation, the Uttarakhand High Court positions—
(An) eighteenth
 (B) nineteenth
 (C) twentieth 
(D) 21st
(Ans : C)

4. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttarakhand ?
(A) third July
 (B) fifth July
 (C) eighth July
 (D) fifteenth July
(Ans : B)

5. What number of regions arrive in Uttarakhand ?
(A) 10 
(B) 12 
(C) 13 
(D) 15
(Ans : C)

6. As per 2011 statistics the aggregate populace of Uttarakhand is—
(A) 1.00 Crore
 (B) 1.01 Crore
 (C) 1.11 Crore 
(D) 1.02 Crore
(Ans : B)

7. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?
(A) Dehradun
 (B) Pithoragarh
 (C) Udham Singh Nagar
 (D) Almora
(Ans : A)

8. Where is Lal Bahadur Shastri Academy arranged?
(A) Dehradun 
(B) Mussoorie 
(C) Nainital 
(D) Almora
(Ans : B)

9. In which locale of Uttarakhand is the state woodland administrations school arranged?
(A) Nainital 
(B) Sri Nagar 
(C) Dehradun 
(D) Pauri
(Ans : C)

10. Chipko Movement is connected with—
(A) Forest protection 
(B) Wild life preservation
(C) Air protection 
(D) Water preservation
(Ans : A)


Uttarakhand Important GK question Uttarakhand Important  GK question Reviewed by uksssc on 22:23:00 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.